tisdag 25 september 2012

Hednisk svensk litteratur rensas ut?

 
´Church in 1500´s was ruled by money, not worship. Printing the Bible changed all everything. A Bible was placed in every church.
Boktryckarkonsten på 1500-talet
ändrade allt.
Kommer Strindbergs Till Damaskus att förbjudas som hednisk?
Lagerkvists Barabbas för att den glorifierar Kristus, Lagerlöfs Jerusalem böcker för att hon är främlingsfientlig och glorifierar Jerusalem, Lindgrens Pippi Långstrumpböcker för att de beskriver en flicka, som vanhedrar sina föräldrar och släkt och klär och beter sig som hon vill, Siwerts för att han är främlingsfientlig och skrivit Hem från Babylon, Moberg för att han är imperialist, Ivar-Lo för att han skrivit Elektra Kvinna 2070, för namnet Elektra är ett kvinnonamn och hämtat från hednisk grekisk mytologi, Fogelström för att ha skrivit den omoraliska Sommaren med Monika?
Med mera, med mera.
Allt verkar möjligt.
 
Ett beslut att dra bort TinTin berättelser på en barnavdelning på Kulturhuset i Stockholm togs tillbaks efter reaktioner emot.
Orsaken att TinTin böcker påstods ge felaktig bild av afrikaner och araber. Bara början och tillfälligt? Eller kommer det att upprepas när stormen lagt sig?
 Blir det en mer omfattande kulturrevolution i Sverige och utrensning av olämplig litteratur?
 Kanske också av individer? Med hänvisning till att tideräkningen började på 600-talet med islams inträde och att  allt innan och ickemuslimskt är hedniskt? TinTin böcker som är så bra och välgjorda.

Än så länge går det att ändra sådana beslut, men hur länge?
Man ska väl inte måla fan på väggen. Men oron finns där .
Den avtar inte.

http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.1075033-tintin-kvar-pa-kulturhuset
http://www.dn.se/kultur-noje/kulturhusets-nya-chef-kastar-ut-tintin
 
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar